Caracteristicile si trasaturile Leasingului – Contractul de leasing


Leasing-ul este o metoda buna de finantare in principal datorita operativitatii cu care poate satisface necesitatile financiare ale agentilor economici si persoanelor fizice deopotriva. Printr-o operatiune de leasing pot fi evitate procedurile complicate ale contractarii unor credite bancare, proceduri ce uneori presupun imobilizarea unor elemente ale patrimoniului societatii sau celui privat, pentru constituirea de garantii.

 • Trasaturi leasing :

 • este o operatiune de inchiriere de bunuri (utilaje, imobile, autovechicule, echipamente, etc.) care apartin unei banci sau unei societati financiare (de leasing);
 • bunurile ce se dau in leasing sunt achizitionate special pentru a satisface nevoile utilizatorului;
 • partile convin leasingul ca o etapa intermediara;
 • scopul final al operatiunii poate fi achizitia de catre utilizator a bunurilor respective, la valoarea reziduala, cu luarea in considerare a platilor efectuate cu titlu de Rata de leasing;

Operatiunile de leasing cunosc in prezent o rata a cresterii de la an la an, de peste 25%, ceea ce reprezinta o dinamica, poate unica, in economia mondiala.

Pe plan mondial, in 1989 SUA ocupa primul loc pe piata leasingului cu circa 115 Md USD sau doua treimi din operatiuni. Statele europene dezvoltate ocupau si ele circa un sfert din totalul operatiunilor din lume, atingand 61 miliarde ECU in 1988.

In anul 1972 s-a infiintat Federatia Europeana a Societatilor de Leasing, denumita LEASEUROPE care controleaza circa 80% din industria leasing-ului european.

Ponderea investitiilor finantate prin leasing in totalul investitiilor derulate de tarile membre LEASEUROPE este de circa 21%, fiind inferioara celei din Statele Unite ale Americii unde este de 33%. Exista tari europene in care leasingul detine o pondere de 32% in totalul investitiilor din tara respectiva (exemplu Marea Britanie) in timp ce in Grecia este de 5%.

Principala concurenta provine din sectorul bancar, societatile de leasing fiind obligate sa reduca costurile operatiunilor, sa dezvolte noi facilitati sau sa se specializeze pe domenii.

Contract de Leasing

Potentialul client transmite prin fax o solicitare de finantare prin care se prezinta datele referitoare la valoarea bunului pe care doreste sa-l achizitioneze, furnizorul, date de identificare, eventuale conditii in care ar putea achita avansul etc. Urmeaza apoi sa primeasca o calculatie, dupa care va avea loc o intalnire la sediul societatii de leasing pentru depunerea dosarului juridic si financiar-contabil si negocierea conditiilor de finantare. Daca rezultatele analizei sunt bune, se acorda finantarea pe baza unor conditii stabilite de comun acord intr-un contract.

 • Contractul de leasing trebuie sa cuprinda minimum urmatoarele elemente :

 1. partile in contractul de leasing :
  – locatorul/finantatorul
  – utilizatorul
 2. descrierea exacta a bunului care face obiectul contractului de leasing
 3. valoarea totala a contractului de leasing
 4. valoarea ratelor de leasing si termenul de plata a acestora
 5. perioada de utilizare in sistem de leasing a bunului
 6. clauza privind obligatia asigurarii bunului.
 • Contractul de leasing financiar trebuie sa mai cuprinda :

 1. valoarea initiala a bunului
 2. clauza privind dreptul de optiune al utilizatorului cu privire la cumpararea bunului si la conditiile in care acesta poate fi exercitat.
  Partile pot conveni si alte clauze :
  – contractul de leasing nu se poate incheia pe un termen mai mic de un an ;
  – contractele de leasing constituie titlu executoriu , daca utilizatorul nu
  preda bunul in urmatoarele situatii :
  – la sfarsitul perioadei de leasing , daca utilizatorul nu a formulat
  optiunea cumpararii bunului sau a prelungirii contractului ;
  – in cazul rezilierii contractului din vina exclusiva a utilizatorului

Obiectul contractului de leasing il constituie inchirierea temporara a bunurilor de investitii, a bunurilor imobiliare, a serviciilor. Cel mai frecvent se inchiriaza masini si utilaje.

Elementele definitorii ale contractului de leasing sunt cumpararea unor bunuri in scopul inchirierii lor; inchirierea acestor bunuri in
scopul unei redevente locative; folosirea acestor bunuri de catre client in scopuri profesionale; latitudinea clientului sa achizitioneze bunul respectiv la sfarsitul locatiunii.

Contractul de leasing este un act juridic bilateral, nenumit, cu titlu oneros, avand continut patrimonial, cu executare succesiva, institu-personal si consensual.

 • In mecanismul leasing-ului, ca operatiune comerciala, structurata in mai multe raporturi juridice distincte intervin urmatoarele persoane :

 • locatorul bunului sau finantatorul operatiunii care este o entitate juridica specializata, persoana juridica romana sau straina; in raport de natura operatiunii de leasing ce constituie obiectul lor de activitate, societatile de leasing sunt societati de leasing generale, societati de leasing integrate sau societati de leasing imobiliare pentru comert si industrie, care trebuie sa aiba un capital social minim de 500.000.000 lei.
 • utilizatorul, locatarul sau beneficiarul bunului.
 • Tertul sau furnizorul, care poate fi constructorul, producatorul sau fabricantul lucrului ori intermediar.
  Leasing-ul este privit ca o tehnica moderna de creditare a comertului. Prin operatiunile de leasing se inchiriaza temporar bunuri si servicii, in speta bunuri imobile si bunuri mobile de folosinta indelungata, aflate in circuitul civil. In mod obisnuit, bunurile date in locatie sunt masinile, echipamentele si utilajele de uz comercial.

 • Elementele si etapele definitorii ale leasing-ului sunt urmatoarele :

 • solicitarea adresata finantatorului de catre client, viitorul utilizator, privind incheierea unui contract de leasing a unui anumit bun;
 • incredintarea de catre finantator utilizatorului, a unui mandat privind selectionarea furnizorului, a bunului si de negociere a contractului de cumparare a bunului de catre finantator;
 • negocierea de catre utilizator si furnizor a unui contract de cumparare a bunului, in baza mandatului primit de la locator, conform necesitatilor sale;
 • utilizarea bunurilor de catre utilizator numai in scopuri profesionale, potrivit obiectului de activitate.
 • Leasing-ul a aparut datorita rigiditatii procedeelor de finantare a comertului si necesitatii dotarii intreprinderilor cu masini si utilaje moderne.
  Folosirea operatiunilor de leasing ca forma de circulatie a marfurilor, prezinta avantaje pentru toate partile :

 • Furnizorul are posibilitatea de a-si asigura o piata de desfacere pentru produsele sale si de a-si consolida pozitia fata de concurenta.
 • Utilizatorul isi procura masinile si utilajele necesare fara cheltuieli imediate de investitii si cu evitarea riscurilor aferente.
 • Finantatorul efectueaza un plasament profitabil al resurselor sale financiare si poate obtine, prin ratele de leasing, importante beneficii.